De Loods mediaproducties
documentaires en opdrachtfilms
De Loods
mediaproducties

ANS - Nederlands vernuft

04-05-2016

In het begin van de jaren ’70 lanceerde Nederland vanuit Amerika haar eerste en enige geheel zelf gebouwde satelliet, de Astronomische Nederlandse Satelliet, oftewel ANS.
Een bijzonder stukje Nederlands vernuft, anderhalve generatie voorlopend op wat op dat moment gangbaar was. ANS was één van de eerste ruimtetelescopen, uitgerust met drie zeer speciale instrumenten. Wie bouwden die satelliet? Wat heeft ANS ontdekt? En waarom heeft Nederland na ANS nooit meer een volledige satelliet gebouwd?

De Loods is al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen voor een documentaire over deze bijzondere satelliet en de mensen die ANS hebben gebouwd. De wetenschappers en ingenieurs die ANS tot een succes hebben gemaakt komen aan het woord. De film zal worden doorspekt met bijzonder archiefbeeld uit 1974. Er is al belangstelling getoond door een omroep voor het eventueel uitzenden van de film.

Momenteel zitten we midden in de fonsdenwerving en voorproductie. We hopen de film dit jaar te kunnen voltooien zodat hij volgend jaar, het jaar waarin het 40 jaar geleden is dat ANS terugkeerde in de dampkring, in première zal kunnen gaan.
Op deze plek zal van tijd tot tijd een update komen over de vorderingen.