De Loods mediaproducties
documentaires en opdrachtfilms
De Loods
mediaproducties

Noordelijke Architecten: Reis Langs Vorm en Kleur

12-06-2017

Kun je een documentaire van een half uur maken in twee weken tijd?
Ja dat kan. Maar het was wel flink buffelen. Eind april 2017 kregen we een telefoontje van producent Stichting Beeldlijn. De vraag was of wij een documentaire reeks konden overnemen. Het betreft deel 2, 3 en 4 van een serie documentaires over Noordelijke Architecten. Daarbij wordt het werk van een ‘oude meester’ gelinkt aan een moderne architect. De hedendaagse architect wordt geportretteerd en laat tegelijk ook zijn licht over het werk van de ‘oude meester’ schijnen.
De deadline voor de eerstkomende film was 8 juni. Of we dat konden halen. In een maand?
Dat was in elk geval te proberen, dachten we. Het bleek in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

Aanvankelijk hadden we een paar flinke tegenslagen in de voorproductie en uiteindelijk moesten we helemaal overnieuw beginnen met een volledig nieuwe insteek, scenario en zelfs een nieuwe hoofdpersoon. Dat werd architect Paul van Bussel van De Unie Architecten.

De eerste draaidag was pas half mei, 14 dagen voor de deadline. Er volgden twee weken van draaien en tegelijkertijd monteren.
We werkten met een gedetailleerd scenario, waarin we van minuut tot minuut hadden gepland wat we op welke locatie wilden zien en horen. Teade Jagersma was onze cameraman, het geluid in de vertrouwde handen van Menno Knevel.
De documentaire "Noordelijke Architecten: Reis langs vorm en kleur" is te zien van 8 juni t/m 30 juli in de Goede Herderkerk in Bedum. Daarna wordt de film uitgezonden door ParmandoTV.

We gaan nu even uitrusten en daarna verder met deel 3 van deze architectenserie. Daar hebben we gelukkig ruim de tijd voor, evenals voor deel 4. Daarover later natuurlijk meer.